- EatClub.no
"Treningsbloggen"

Her vil kyndige personer innen trening og idrett bidra med interessante og spennende ting om nevnte temaer.

Stikkord: Trening, annen, Trening, kondisjon, Trening, lagidrett, Trening, styrke




Innlegg

Vitamin D gir bedre trening


Publisert: 31.08.2009
Vitamin D gir bedre trening Ikke bare blir man i bedre humør om sommeren, men man har også større utskillelse av testosteron og presterer bedre resultater på idrettsbanen. Mye av hemmeligheten er vitamin D, som de aller fleste har for lave nivåer av - spesielt i vinterhalvåret.

Selv om det er lenge siden menneskene hadde parringstid, henger dette likevel litt igjen. Før vi lærte oss å håndtere ild og lys, var det en fordel å føde barn fra mars-mai, slik at de fikk vokse seg så store som mulig før vinteren kom. Den dag i dag blir det fødd mest barn på våren, som betyr at de må lages i sommermånedene juni-august. Det er derfor ikke tilfeldig at utskillelsen av dopamin og testosteron gjerne er høyest da. Testosteron er viktig for seksualdriften til både kvinner og menn, men er samtidig et kraftfullt anabolt hormon for å bygge styrke og muskler, i tillegg til å få mindre fett på kroppen.

Sommersol bedrer treningsresultatene
Studier viser at både kvinner og menn har høyere nivåer av testosteron i sommerhalvåret, og følgelig er det ikke bare lettkledde kropper som øker lysten og seksualaktiviteten. Sommersollysets påvirkning på blant annet signalstoffet dopamin bidrar gjerne til økt utskillelse av testosteron. Dette er en tilstand som er som skapt for trening, og for en gangs skyld kan man komme inn i en god sirkel. Trening om sommeren bedrer resultatene, og med bedre resultater øker gjerne også selvfølelsen og overskuddet. Dette bidrar også ofte til økt seksuallyst, i tillegg til at man blir mer sosial og ser lysere på livet. Hva så med vinterhalvåret? Det ser ut til at mangel på vitamin D er en viktig grunn til lavere treningsutbytte, men også økt sjanse for å bli sjuk, om vinteren. Les videre.

Trening i seg selv kan ha en positiv påvirkning på gunstige endorfiner i sentralnervesystemet, men det som mange ikke vet, er at også huden produserer endorfiner gjennom UVB-stråling fra sola. Hva med å slå to fluer i en smekk, og trene ute i sollys i sommermånedene? Trener du intensivt, som er den mest effektive treningsformen, holder det med 20-30 minutters treninger. Dette har alle tid til, og vil sannsynligvis gjøre at man får større overskudd og mer ut av dagen enn man ville gjort uten trening.

Vitamin D er mangelvare i vinterhalvåret
Sollys er vår viktigste kilde til det kraftfulle vitamin D, men problemet er at det er UVB-strålene som bidrar til dette. Fra oktober til april står sola for lavt på himmelen til at UVB-strålene kommer igjennom atmosfæren, og følgelig skjer det ingen egenproduksjon av vitamin D i dette tidsrommet. Mest UVB-stråling vil det være midt på dagen fra kl. 11-15 i sommermånedene juni-august. Laboratorietester og undersøkelser viser at så mange som 70 prosent eller flere har nivåer av 25-vitamin D på under 50 nmol/l i vinterhalvåret. Forsker og ekspert, John Cannell, hevder at optimale mengder er minst 75 nmol/l, men mer sannsynlig helt opp mot 125 nmol/l. Slike nivåer oppnår de fleste i Norge ikke en gang om sommeren.

Allerede før andre verdenskrig viste studier at ultrafiolett stråling kunne forbedre idrettslige prestasjoner. Den gunstige effekten ser ut til å være et resultat av bedre kommunikasjon mellom sentralnervesystemet og musklene. Andre studier har vist at tilstrekkelige nivåer av vitamin D, kan redusere skadefrekvensen med mer enn 50 prosent. En norsk studie fra 1979 med 1835 middelaldrende menn viste at treningskapasiteten var høyere og arbeidspulsen signifikant lavere om sommeren sammenliknet med om høsten.

Studier antyder at kombinasjonen UVB-stråling og økt utskillelse av testosteron bidrar til høyere nivåer av vitamin D enn UVB-stråling alene. Dette vil i så fall gi bety at man får bedre treningsutbytte ved å passe på å ha høye nok nivåer av vitamin D, som betyr at man bør ta tilskudd av dette vitaminet i vinterhalvåret. Det kan også være lurt å ta litt solarium - uten å bli brent.

Hva med hudkreft?
Intens soling i ferier eller en kort sommer, øker sjansen for å få hudkreft, men det ser ut til å være mindre sammenheng mellom sol og den farligste formen av hudkreft, malignt melanom. Det er lurt å ha respekt for sola, men likevel være forsiktig med å være overbeskyttende. En SPF-faktor på 8 vil stenge ute så mye som 97,5 prosent av UVB-strålene, mens en SPF-faktor på 15 stenger ute 99,5 prosent av disse strålene. Det er som alltid den gylne middelvei som gjelder. Unngå å bli solbrent, men vent litt før du tar på solkrem. I starten av sommeren er kanskje 5-15 minutter en passe tid før man smører seg, mens man senere kan øke denne tiden. Velg alltid en solkrem med både UVB- og UVA-beskyttelse. UVA-strålene, som kommer djupere ned i huden, er kanskje mer skadelige enn UVB-strålene. Velger du solarium i vinterhalvåret, er det viktig å velge en solseng med mest UVB-stråler (snakk med betjeningen), og unngå å bli solbrent - 5-10 minutter 1-2 ganger i uka er bra.

Soling har sannsynligvis fått en for stor skyld i økningen av hudkreft, og det burde opplyses mer om alle de positive tingene sollys fører med seg. Vitamin D ser ut til å være gunstig for mange typer kreft, inkludert bryst-, tykktarm- og prostatakreft. Michael Holick forklarer i boka The UV advantage at man er mye mer utsatt for kreft dess lenger nord man lever. Undersøkelser viser for eksempel at man har 118 prosent større sjanse av å dø av kreft mellom 40-50 breddegrad i forhold til 10-30 breddegrad. William Grant kalkulerte i 2002 at mangel på soleksponering blant amerikanere, bidro til 85 000 flere tilfeller av kreft og 30 000 flere dødsfall enn om alle hadde fått like mye sol som de som lever sørvest i landet. I Norge har ett studie vist at man har 30 prosent større sjanse til å overleve kreft om den oppdages om sommeren i forhold til vinteren. Man ser også tydelig at de med mangel på vitamin D, har større sjanse for høyt blodtrykk, hjerte- og karsjukdommer, autoimmune sjukdommer, som leddgikt, MS og diabetes type 1, men også diabetes type 2, overvekt, med mer.


Kommentarer:
Ingen har kommentert innlegget.



Kommenter innlegget:
[b][/b] - [i][/i] - [u][/u] - [quote][/quote]






Kommentarer til bloggen
Av: annordal, 13.05.2009

Kommer det aldri noen på denne bloggen?????