ALA - den glemte omega 3 fettsyra

Alfalinolensyre, ALA, som finnes mye av i linfrøoljer og oljer lagd av lin- eller hampfrø, er den eneste essensielle omega 3 fettsyra. Andre omega 3 fettsyrer, som blant annet finnes mye av i fet fisk og fiskeoljer, er ikke essensielle siden kroppen kan lage disse selv fra nettopp alfalinolensyre. Alfalinolensyre er en essensiell, kortkjedet omega-3-fettsyre som vi følgelig ikke kan leve uten. Likevel blir denne fettsyra av mange sett på som mindre viktig enn de lengre omega-3-fettsyrene EPA og DHA, som finnes mye av i fet fisk og fiskeolje, og som kroppen kan lage av ALA. De er derfor ikke livsnødvendige i kostholdet. En av årsakene til at mange legger så liten vekt på inntak av ALA, er at ved et for lite inntak av denne og mangel på kofaktorer til de enzymene som omdanner ALA videre, har kroppen begrenset evne til å konvertere den til EPA og DHA. Les mer »
Du må være logget inn for å se resten av artikkelen.


Logg inn eller registrer deg her nå!

 
  Glemt passord?

EatClub er en internettbasert helse- og livsstilklubb, som ønsker å hjelpe deg til å legge om kosttilholdet til hva kroppen din vil ha og trenger. Det handler i hovedsak om å spise den maten og leve slik vi er genetisk tilpasset. Det vil si å spise mye animalsk mat med fett og proteiner, og være forsiktig med planteføde – spesielt karbohydrattette bakervarer og kornprodukter.

Hos oss får du en mengde oppskrifter, i tillegg til en kalkulator der du kan sjekke sammensetningen i dine egne oppskrifter. Du får tilgang til et aktivt og kunnskapsrikt forum, egen bloggmulighet, enkel og oversiktlig resultatkontroll, treningsdagbok, treningsprogrammer, karbohydratkalkulator, en mengde utfyllende artikler, tilgang til våre eksperter, med mye mer. Trykk her for mer informasjon om priser og registrering.

Kategori: Kosthold , Kosttilskudd , Kosttilskudd mot idrett , Trening